Heeft u vragen? Bel 0314 – 343 230 of stuur een WhatsApp Whatsapp

Reinigen van tegels: hoe doe je dat?

17-02-2023
Tegels & klinkers zijn een populaire keuze voor terrassen, opritten en zelfs binnenruimtes vanwege hun duurzame en robuuste vorm. Het onderhouden van deze tegels is echter nog steeds noodzakelijk om hun vorm te behouden en hun levensduur te verlengen. Als je je tuintegels in het voorjaar grondig reinigt, hebben mos, algen en andere aanslag lange tijd geen kans. Impregneren tegen vlekken wordt ook aanbevolen mits jouw tegels daarvoor geschikt zijn, en los vuil kan je het beste met een bezem of borstel verwijderen. Het onderhouden en reinigen van je betonnen, keramische of natuursteentegels is met de onderhoudsproducten van Varistone niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je precies wel en niet kan doen. Daarom willen we je enkele tips geven voor het reinigen van jouw tegels en wanneer dit het beste is om dit te doen.

Een goed begin is het halve werk

Jouw tuintegels zo mooi mogelijk houden? Zorg dan voor een goede afwatering in jouw tuin. Het onderhoud van jouw tuintegels begint dus al bij het leggen van de tegels. Als regenwater goed kan weglopen, krijgt aanslag geen kans om te groeien. Als er daarentegen regelmatig een plas water op jouw tuintegels blijft liggen, zijn ze moeilijker schoon te houden. Wie zijn tuintegels zo goed en efficiënt mogelijk wil onderhouden, zorgt dus voor een goede afwatering in de tuin.

Voorkomen is beter dan genezen

Groene aanslag voorkomen maakt het gemakkelijker om jouw tegels te onderhouden. Groene aanslag is eigenlijk een verzamelnaam voor mossen en algen die graag op donkere en vochtige plekken groeien. Veeg daarom regelmatig jouw terras of stoep schoon, zodat aanslag en mos geen kans krijgen om te groeien. Ook speelt begroeiing een rol bij het voorkomen van aanslag. Een dichte begroeiing betekent namelijk minder zonlicht, waardoor regenwater langer blijft liggen en aanslag sneller zal groeien. Wie zijn of haar betontegels goed wil onderhouden, kan dus het beste regelmatig snoeien.

 Zorg voor de juiste reinigingsmiddelen

Zit er toch wat aanslag op jouw tegels? Dan is het tijd om ze schoon te maken. Belangrijk is dat je daarvoor de juiste middelen gebruikt en agressieve stoffen vermijdt. Zuur- en chloorhoudende producten kunnen de tegels én begroeiing namelijk beschadigen. Bij A18 sierbestrating maken wij gebruik van de beste kwaliteit onderhoudsproducten van het merk Varistone. Deze reinigen en onderhouden jouw betonnen, keramische of natuurstenen terras het beste. Denk aan de Varistone Green EX voor het verwijderen van groen en alg, of de Varistone Impregneer Color Zwart voor het terugbrengen van de originele zwarte kleur van de tegel.

Het beste moment

De lente is het beste moment om je tuintegels te reinigen, omdat je dan zeker weet dat alle bladeren gevallen zijn en de tegels weer schoon en fris zijn voor de zomer. Daarnaast is het ook belangrijk om je tegels te reinigen wanneer er wel direct zonlicht is. Wanneer de zon fel schijnt, drogen de tegels sneller op en zo blijven er strepen achter. Reinig daarom altijd op een zonnige dag. Als laatste is het handig om het reinigen te vermijden wanneer het te nat en regenachtig is, want dit vergroot de kans op uitglijden en zorgt ervoor dat de reinigingsmiddelen minder goed in kunnen trekken. Het is aan te raden om te wachten met reinigen op een reeks droge dagen, zodat je zeker weet dat de tegels voldoende tijd hebben om te drogen.

Meer weten?

Bekijk hier het volledige aanbod onderhoudsmiddelen. Advies nodig? Kom dan gewoon even langs in onze showtuin en vraag onze specialisten alles wat je nodig hebt voor jouw tuin!