Heeft u vragen? Bel 0314 – 343 230 of stuur een WhatsApp Whatsapp

Welke voegmortel is geschikt voor jouw bestrating? Ontdek het verschil tussen LM Aqua en MST!

05-06-2023
Ben je op zoek naar de juiste voegmortel voor jouw bestrating, maar raak je verwart door alle technische termen en verschillende producten op de markt? Geen zorgen, wij zijn er om je te helpen! In deze blog gaan we dieper in op twee populaire voegmortels van VARISTONE, namelijk de LM Aqua en de MST. Maar voordat we verder gaan, laten we eerst eens uitleggen wat een voegmortel precies is.

Wat is een voegmortel?

Een voegmortel is een speciaal samengesteld materiaal dat wordt gebruikt om de openingen tussen bestratingselementen op te vullen, zoals stenen, tegels of klinkers. Het heeft twee belangrijke functies: ten eerste zorgt het voor stabiliteit en stevigheid van de bestrating door de ruimtes tussen de elementen op te vullen, waardoor ze goed op hun plaats blijven liggen. Ten tweede biedt voegmortel bescherming tegen onkruidgroei en mieren, waardoor de levensduur van de bestrating wordt verlengd.

LM Aqua

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke voegmortel die geschikt is voor het voegen van natuur- of betonsteenbestrating, tegel- en klinkervloeren op terrassen en tuinpaden, dan is VARISTONE LM Aqua wellicht de ideale keuze voor jou. LM Aqua is een 1-component voegmortel die direct uit de verpakking kan worden gebruikt, zonder dat je nog ingewikkelde mengverhoudingen hoeft te berekenen. Deze kant-en-klare voegmortel is speciaal ontworpen om waterdoorlatend te zijn, wat ervoor zorgt dat regenwater gemakkelijk en geleidelijk kan worden afgevoerd en zo voorkomt dat er vervelende plassen op je bestrating ontstaan. Het terras is na het voegen al na 24 uur beloopbaar, wat betekent dat je snel van je bestrating kunt genieten. Bovendien is LM Aqua verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder naturel, zilvergrijs, steengrijs en basalt, zodat je de voegmortel perfect kunt afstemmen op de stijl van je bestrating. Kortom, VARISTONE LM Aqua biedt een combinatie van gebruiksgemak, duurzaamheid en esthetische mogelijkheden.

MST

Als je een terras hebt met keramische tegels en op zoek bent naar een duurzame voegmortel met uitstekende vochtbestendigheid, dan is VARISTONE MST wellicht de juiste keuze voor jou. Anders dan LM Aqua is MST een 2-componenten voegmortel op basis van epoxyhars. Het biedt niet alleen duurzaamheid, maar ook goede bescherming tegen vocht en andere invloeden. Ook deze voegmortel is waterdoorlatend, waardoor regenwater gemakkelijk kan worden afgevoerd en plassen worden voorkomen. Daarnaast is MST vorst- en dooizoutbestendig, waardoor het bestand is tegen de uitdagingen van verschillende weersomstandigheden. Bovendien is het bestand tegen veeg- en reinigingsmachines, waardoor het onderhoud van de bestrating vereenvoudigd wordt. MST is specifiek ontworpen voor het voegen van terrassen met keramische tegels en heeft een minimale voegbreedte vanaf 5 mm. Dankzij de speciale samenstelling en langere verwerkingstijd is VARISTONE MST bijzonder geschikt voor het voegen van grotere tegelformaten. Kortom, VARISTONE MST biedt een hoogwaardige oplossing voor het voegen van terrassen met (grote) keramische tegels en smalle voegen.

Stabimix

Naast LM Aqua en MST is er nog een ander belangrijk product dat we aanbevelen voor het verstevigen van de ondergrond onder bestratingen: VARISTONE Stabimix. Stabimix is een speciale droge mortel die helpt om het zandbed onder de bestrating steviger te maken. Het zorgt ervoor dat de grond niet verzakt en dat de bestrating stabiel blijft liggen. Het gebruik van Stabimix is eenvoudig. Je strooit ongeveer 5 kilogram Stabimix per vierkante meter gelijkmatig uit over het zand. Vervolgens hark je de mortel door de bovenste 10 centimeter van het zand. Zorg ervoor dat het zand mooi gelijkmatig verdeeld is. Nadat je het zand goed hebt aangedrukt, maak je de bovenste laag iets ruwer zodat de bestrating goed kan worden gelegd. Het is belangrijk om de instructies van de bestratingsfabrikant te volgen. VARISTONE Stabimix is de perfecte keuze om een stevige basis te creëren voor jouw bestratingsproject, zodat je nog lang van een mooie en stabiele bestrating kunt genieten.

Kiezen maar!

Bij het kiezen van de juiste voegmortel is het essentieel om rekening te houden met de specifieke eisen van je bestrating. VARISTONE LM Aqua is ideaal voor het voegen van natuur- of betonsteenbestrating, tegel- en klinkervloeren op terrassen en tuinpaden, terwijl VARISTONE MST de perfecte keuze is voor het voegen van terrassen met (keramische) tegels. Daarnaast adviseren wij bij het gebruik van een voegmortel om de ondergrond te verstevigen met behulp van de VARISTONE Stabimix. Neem de tijd om de verschillen tussen LM Aqua en MST te overwegen en maak een weloverwogen beslissing voor jouw bestrating bij A18 Sierbestrating!